Rövid ismertető a „Túlélő fizika példatár”-ról

A középfokú oktatásban a diákok jelentős részének fizikából a tárgy egyszerű „túlélése” a célja. A diákok és a szülők részéről határozott igény volt és van a gyakorlást segítő, több hasonló és egyszerű példát sorozatban tartalmazó kiadványra – eddig hiába. A már két kiadásban is megjelent „Túlélő példatár” viszont épp ilyen – s ezzel az említetteken kívül a tanárok munkáját is megkönnyíti (házi feladat kitűzése, dolgozat-íratás, ...). Életszagú, a mindennapi élethez, gyakorlathoz kötődő feladataival kedvcsinálóként is működik, a tárgyhoz „édesgeti” a tanulókat. Olyan hétköznapi eszközök és élethelyzetek szerepelnek a feladatokban, mint pl. fogason lógó kabátok, autózás a diszkó felé, traffipax az országúton – vagy épp komputerek, lemezek, kazetták, CD-k, DVD-írók, mp3-készülékek, mobiltöltők... A kötet a középiskolai anyag megjelenítése közben megismertet a motorozás és autótervezés egyszerű fizikai alapjaival, szó esik injektorról, turbófeltöltésről – de rakétamozgásról, GPS-ről, rádióadásról is. Több feladat kedvelt sportágak (foci, tenisz, atlétika) akcióin keresztül mutatja be, gyakoroltatja a képletek alkalmazását. Nem süllyed azonban a mindennapok szürkeségébe a mű: katasztrófahelyzetek (árvíz, karambol, hajótörés) és egzotikumok (ausztrál bennszülöttek, jégtáblák stb.) színesítik a tematikát – számos tudománytörténeti, és a diákok részéről „elméletinek” nevezett, szövegesen megválaszolható feladattal együtt. Ezek célja, hogy a kevésbé elkötelezett, kevésbé érdeklődő diákokhoz is közelebb hozza a tananyagot; olyan oldaláról mutassa be, amely számukra is „fogyaszthatóbb” – így mintegy „humanizálja” a fizikát. A megértést sok színes ábra is segíti. Ugyanakkor persze ne keltsünk fölösleges illúziókat: a gyűjtemény komolyan veszi önmagát és a fizikát is, mert a fizika azért mégiscsak egy egzakt természettudomány – bármilyen egyszerűsített, hétköznapi vagy épp csillogó, „higított” változata is tanulást, elmélyülést, kitartást igényel.

Egy, a piacon eddig nem létező típusú kiadványról van tehát szó: nem a szaktárgyi érettségire vagy továbbtanulásra felkészítőről – azokból van elég. A gyűjtemény célja elsősorban a fizikával később hivatásszerűen foglalkozni nem kívánó diákok „kiszolgálása” – és egy-egy „aha-élményt” nyújtó feladattal igyekszik közelebb is hozni e tanulókat ehhez a „nemszeretem”, ezért gyakran elutasított tantárgyhoz. (Ugyanakkor egy-két „nem volt szívem kihagyni”-feladat csemegét jelenthet az érettségizni, továbbtanulni vágyóknak is.)

Hogy a mű igazán elérje célját, a diákok felkészülését, önellenőrzését a feladatok megoldásának közlésével is segíti. Ezek mintegy kézenfogva vezetik végig a különben könnyen eltévedő, kedvét vesztő diákot is a célig. (De természetesen semelyik megoldás nem óhajt „az egyetlen lehetséges” szerepében feltűnni.) Mivel a feladatgyűjtemény esszéjellegű kérdései lefedik a teljes középiskolai tananyag elméleti tartalmát, így a megoldások részletes válaszai akár helyettesíthetik a tankönyveket is a készülés során.

Nemcsak hasznos, hanem szerethető és jól tanulható könyv a második, javított kiadásban tematikusan két külön kötetben megjelent „Túlélő példatár fizikából”! (Szakmailag érdeklődők számára részletesebb ismertetését ld. külön.) Kapható minden nagyobb könyvesboltban, vagy a nagy érdeklődésre tekintettel megrendelhető a Műszaki Kiadó webáruházában (http://konyvbagoly.hu).

vissza a könyvekhez
tovább a hosszabb, szakmai ismertetéshez

                       borito1.jpg                                 borito2.jpg